Koulutus

AIDA vapaasukelluskoulutus

 

Suomessa vapaasukelluskoulutusjärjestelmää ylläpitää Sukeltajaliitto, jonka jäsenseura FDTF on. Koulutusjärjestelmä perustuu AIDA Internationalin neliportaiseen standardiin: AIDA 1-4 Freediver. Viralisesti kurssien nimet ovat muotoa AIDA ** Freediver, mutta myös muotoa AIDA2 käytetään, myös tällä sivulla. Näiden lisäksi AIDAlla on  kouluttajakurssi, lukuisia erikoiskursseja sekä tuomarikurssit.  

 

Koska Suomessa avovesikurssien järjestäminen on olosuhteista johtuen haastavaa, niin AIDA 2 ja 3 kursseista järjestetään ensin AIDA Pool Freediver- eli allaskurssi. Sen voi halutessaan täydentää avovesiosuuden suorittamalla täydeksi AIDA2 tai 3 Freediver kurssiksi. Myös Pool-kursseista saa kansainvälisen vapaasukeltajakortin. AIDA koulutusjärjestelmä on maailmanlaajuinen. Suomessa voi suorittaa esim. AIDA2 Pool kurssin ja sen jälkeen AIDA 2 avovesiosuudet etelässä kenen tahansa AIDA Instructorin kanssa, jolloin saa AIDA 2 Freediver -kortin.


Vapaasukelluskoulutusta tarjoaa Suomessa lähinnä FDTF yhteistyössä paikallisten sukellusseurojen kanssa.  Paikallinen seura järjestää allas- ja teoriatilat, FDTF järjestää kouluttajat ja hoitaa muut kurssijärjestelyt. AIDA4 ja Instructor-kurssit järjestää Sukeltajaliiton Urheiluvaliokunta/vapaasukellus. Myös näistä kursseista ilmoitetaan FDTF:n sivuilla.
 

Kurssikuvaukset

 

Introkurssi

Yhden päivän tai muutaman tunnin johdantokurssi vapaasukellukseen. Ei kortitusta eikä läpäisyvaatimuksia.

AIDA *

Alkeiskurssi, jossa lähdetään aivan perusteista. Sopii hyvin henkilöille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta sukelulksesta. Suomessa järjestetään AIDA* kurssien sijasta  Intro-kursseja, koska ne voidaan säätää vapaammin ryhmän tavotteiden ja taustan mukaan.

AIDA**

Peruskurssi, jota voi suositella suoraan sellaisille, joille perustaidot kuten räpylöillä uinti, paineentasaus ja taitto ovat jo tuttuja, tai joilla on taustaa muista vesilajeista kuten uinti, uppopallo, räpyläyinti tai laitesukellus.

AIDA ***

Jatkokurssi, jolla perehdytään syvällisemmin erityisesti avovesisukellukseen ja harjoitteluun.

AIDA ****

Edistynyt kurssi, jolla syvennetään tietoja ja taitoja entisestään, erityisesti syvyyssukelluksesta. Kurssilla painotetaan myös tapahtumien suunnittelua ja johtamista sekä vastuun ottamista. Kurssin jälkeen oppilas voi toimia apukouluttajana ja osallistua kouluttajakurssille.

AIDA Instructor

Kouluttajakurssi.

 

FDTF järjestää AIDA:n vapaasukelluskursseja kysynnän mukaan ympäri Suomea. Kurssien mahdollisuuksista voi tiedustella seuran koulutusvastaavalta.

FDTF facilitates AIDA freeding courses around Finland. The availability of courses can be inquired from the clubs head of training.